S-Vitamin K
Alternativt navn: Vitamin K1, fyllokinon
Indikasjoner
Vurdering av ernæringsstatus ved malabsorpsjon der det er fare for lavt opptak av fettløselige vitaminer.
Referanseområde
Referanseområde | Enhet |
---|---|
0,1–2,2 | µg/L |
Tolkning
Lav konsentrasjon sees ved malabsorpsjon f. eks. ved gallegangsokklusjon, kronisk lever- eller pankreassykdom, Mb. Crohn og cystisk fibrose. Dessuten lavt nivå ved dårlig kosthold. "Grønne" grønnsaker og matoljer har høyt nivå av vitamin K.
Vitamin K's hovedfunksjon er i dannelsen av koagulasjonsfaktorer. Dette måles med analysen INR. Personer som bruker warfarin antikoagulasjonsbehandling skal ha et kosthold uten store variasjoner i inntak av vitamin K. Vitamin K synes også å ha betydning i oppbyggingen av skjelettet.
Merknad
Metoden analyserer ikke vitamin K2 (menakinon).
Forskjell på to prøvesvar hos samme pasient?
Signifikant forskjell
Ingen signifikant forskjell
OBS! Kalkulatoren skal kun benyttes i nærheten av referanseområdet, siden biologisk og analytisk variasjon kan avvike når resultatene ligger utenfor dette.
Bruk formatet 0,00
- Analytisk variasjonskoeffisient: 7,4 %
- Biologisk variasjonskoeffisient: 38 %
- Total variasjonskoeffisient: 38,7 %
- Norsk bruksnavn: P-Vit K1 (Fyllokinon)
- NLK-kode: NPU19889
- Analysenummer: 497
- Forkortet analysenavn: S-VIT K